Wist je dat je van te snel of te diep ademhalen schouder- en nekklachten kunt krijgen? En dat het je heel moe kan maken en hartkloppingen kan geven?
Wie te snel ademhaalt, verbruikt voortdurend veel meer energie dan nodig. Het maakt dat je lichaam zich gedraagt alsof je steeds in een stressvolle situatie zit, de zogenaamde vecht-of-vlucht-reactie van ons sympathische zenuwstelsel.
Hiermee maak je stresshormonen aan die je alert maken en bloed gaat naar die onderdelen die ervoor zorgen dat je snel kunt handelen. Je spijsvertering staat dan op een laag pitje, want die heb je niet nodig op dat moment. Op zich is deze reactie niet verkeerd, maar wel als je er voortdurend in blijft hangen.
De tegenhanger van het sympathische systeem is het parasympathische stelsel, waarbij je lichaam weer tot rust komt. Ook je spijsvertering komt dan weer op gang.
Wie op zijn stoel rustig zit, heeft aan zes tot tien ademhalingen per minuut genoeg. Bij fysieke inspanning adem je sneller en dieper. Eén ademhaling begint bij het inademen en stopt bij de uitademing, vlak voordat je weer opnieuw inademt.
Probeer maar eens uit hoeveel je ademt in een minuut, terwijl je rustig op je stoel zit. De uitademing moet langer zijn dan de inademing. Twee seconden in, vier seconden uit en twee seconden wachten is een goed adempatroon. Drie keer per dag tien minuten goed ademen geeft al een groot effect op je gezondheid.
Goed ademhalen hoort dus bij een gezonde leefstijl. (bron: Verademing. Brengt lucht in je levenvan Koen de Jong en Bram Bakker).