80% van de vrouwen hebben matig tot ernstig last van overgangsklachten
Overgang is geen ziekte, maar een levensfase met grote hormonale veranderingen welke vergelijkbaar zijn met de pubertijd, PMS en zwangerschap. In deze levensfase gaat de vrouw door een daling van de geslachtshormonen over van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode. De hormonen zijn tijdelijk in disbalans en moeten in deze periode weer een nieuw evenwicht zoeken. De overgang is een heel natuurlijk stadium in het leven van de vrouw, het is geen aandoening alhoewel je er wel behoorlijk last van kan hebben.
80% van de vrouwen hebben matig tot ernstig last van overgangsklachten. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van klachten zoals opvliegers, hevig transpireren, slaapproblemen, spier en gewrichtsklachten, gewichtstoename, hartkloppingen, drogere en dunnere huid, somberheid en stemmingswisselingen.
Hoeveel last je hebt van je overgangsklachten hangt samen met je genetische aanleg, je voeding, je levensstijl en je fysieke en mentale toestand. Omdat de overgang een moeilijke periode is, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Als eerste: het accepteren dat je in de overgang bent!
Daarnaast is het heel belangrijk om goed voor je lichaam en je algehele gezondheid te zorgen. Zeker in deze moeilijke periode is het nog belangrijker dat je zorgt voor goede voeding en voldoende lichaamsbeweging.
Waarom voetreflextherapie in de overgang? Voetreflextherapie gaat uit van de eenheid van lichaam en geest. Voetreflextherapie richt zich op het herstel van het natuurlijk vermogen van ons lichaam. Door de behandeling kunnen verstoringen die zich in het lichaam hebben gevormd worden opgeheven. Wanneer deze verstoringen zijn opgeheven, kan het lichaam zichzelf genezen. Voetreflexologen genezen niet zelf, maar wij helpen jou om jezelf te genezen. Het toepassen van voetreflextherapie blijkt effectief te zijn bij deze klachten met veel verbetering als resultaat. Na ca 6-8 behandelingen zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Soms kunnen de klachten iets verergeren na het behandelen maar dit herstelt zich meestal snel met verbetering als gevolg.
10 tips om je klachten te verminderen:
Eet goede voeding: veel groente, weinig vlees, regelmatig vis, eieren en noten
Vermijd suiker: een stabiele bloedsuikerspiegel heeft vele voordelen: minder snaaien, minder stemmingswisselingen, lager gewicht en nog veel meer
Beperk koffie en alcohol: deze zorgen in combinatie met stress bij veel vrouwen voor opvliegers
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning
Probeer stress hanteerbaar te houden / te verminderen door dingen te doen met leuke mensen waar de blij van wordt en energie van krijgt.
Beweeg voldoende: iedere dag rustig bewegen werkt beter dan 1 keer per week intensief. Intensief is uiteraard heel goed voor je spieren houding en meer
Douche koud (na): je lichaam gaat wennen aan wisselende temperaturen en zet je immuunsysteem aan
Draag laagjes kleding in natuurlijke ademende stoffen dan kun je deze bij temperatuurschommelingen aan en uit doen
Houdt een dagboek bij over je opvliegers, dan weet je na een poosje wat voor jou de triggers zijn voor de opvliegers
Vitamine D3 (r in de maand) ter voorkoming osteoporose
Ademhalingsoefening tegen opvliegers: adem diep naar de buik toe en adem heel langzaam uit.